Tessera

Vlnené papuče

Keď hľadáte domácu obuv, ktorá vám a hlavne vašim chodidlám zabezpečí dostatočné teplo a komfort, skúste sa pozrieť na vlnené papuče. Papuče z vlny sa vyrábajú ručne, prostredníctvom tradičnej metódy plstenia vlny z oviec. Vlna je skvelým materiálom, pretože v teplejších mesiacoch príliš nehreje a teda nepotia sa v nej nohy, ale v chladnejších mesiacoch dokáže vytvoriť ideálnu ochranu pred chladom.

vlnené papuče

Proces plstenia vlny sa začína tým, že sa ostrihá vlna z ovečiek a následne sa ide ďalej upravovať. Ovčiu vlnu je potrebné umyť, prečistiť a potom aj zafarbiť. Po tom, čo je vlna čistá a farebná, prechádza sa k plsteniu, ktoré sa realizuje pomocou prístroja, kde sa nachádza veľa ihiel. Na tento prístroj sa aplikuje vlna, ktorá sa následne pôsobením niekoľkých ihiel spracuje na štíhlejšiu, užšiu, ale tuhšiu a trvácnejšiu tkaninu. Z takýmto spôsobom upravenej tkaniny sa môže prejsť k šitiu a vytvoreniu konkrétnych vlnených výrobkov a papúč. Proces výroby síce pôsobí rýchlo a pomerne jednoducho, avšak nie je to také ľahké ako sa zdá. Ešte pred vytvorením vlnených papúč sa na vlnu upravenú plstením použije mydlo s vodou, aby sa dala lepšie vytvarovať a nasadiť na formičku do podoby papuče. Následne sa už iba papuče nechajú presušiť a pripevnia sa k nim podošvy (podrážky). Všetky činnosti počas výroby vlnených papúč sa vykonávajú ručne a celková výroba až do úplne hotového štádia môže trvať niekoľko týždňov (priemerne 6 týždňov).

ovce na paši

Ak sa preto zaujímate o životné prostredie, prírodu, zvieratá a udržateľné zdroje, ručne vytvorené vlnené papuče sú presne niečo pre vás. Pri výrobe takýchto papúč nedochádza k týraniu zvierat, keďže vlna sa strihá zo živých ovečiek v letných teplejších mesiacoch, bez toho, aby im bolo nejakým spôsobom ublížené. Ovečkám vlna pravidelné dorastá, takže ide o znovu obnoviteľný materiál, z ktorého nevyužitých zvyškov sa vyrábajú dokonca aj zatepľovacie materiály, pretože vlna má skvelé vlastnosti izolácie tepla.

Příští u příspěvku

Předešlý u příspěvku

© 2024 Tessera

Šablona od Anders Norén